Spring naar hoofd-inhoud

Fenna Bergsma gepromoveerd aan Johann Wolfgang Goethe-Universität (DE)

Dr. Fenna Bergsma

Onze collega Fenna Bergsma is nu officieel gepromoveerd aan de Johann Wolfgang Goethe-Universität in Frankfurt am Main (Duitsland). Haar proefschrift had zij op 17 december 2021 al succesvol verdedigd, maar in Duitsland mag iemand de doctorstitel pas voeren op het moment dat het proefschrift is gepubliceerd. Dat is nu het geval.

De Fryske Akademy feliciteert dr. Bergsma van harte met deze bijzondere prestatie!

Bergsma's wetenschappelijke verhandeling 'Case competition in headless relatives' is uitgebracht door de Universitätsbibliothek Johann Christian Senckenberg en is gratis te downloaden. Haar proefschrift gaat over hoe de interne structuur van een woord de grammaticaliteit van een zin beïnvloedt. Ze vergeleek daarvoor vrije relatiefzinnen en relatiefpronomina uit verschillende talen met elkaar. 

 

Over Fenna Bergsma

Sinds 2021 werkt Fenna Bergsma (1991, Reduzum) bij de Fryske Akademy als taalkundig onderzoeker en doet ze onderzoek naar Friese morfologie en syntaxis. Tussen 2020 en 2023 is zij ook werkzaam geweest als docent aan de Universiteit van Amsterdam op het gebied van morfologie en syntaxis.

Bergsma behaalde in 2013 haar bachelordiploma Linguistics aan de Rijksuniversiteit Groningen, in 2015 haar masterdiploma Linguistics aan de Universiteit van Amsterdam en in 2024 haar doctoraatsdiploma aan de Johann Wolfgang Goethe-Universität.