Spring naar hoofd-inhoud

'Frisian Land Law. A Critical Edition and Translation of the Freeska Landriucht'

Rond 1485 werd de eeuwenoude verzameling van het Oudfriese recht geprint, deels daterend uit de 11e eeuw. Deze incunabel werd bekend onder de naam Freeska Landriucht of Fries Landrecht. In de tekst werden ook Latijnse glossen opgenomen, met verwijzingen naar het Canonieke en Romeinse recht, een traditie die in de 13e en 14e eeuw was ontstaan.

Dit voorjaar presenteren dr. Han Nijdam (Fryske Akademy), prof. em. mr. Jan Hallebeek en prof.mr.dr. Hylkje de Jong (Vrije Universiteit Amsterdam) een nieuwe uitgave van het Freeska Landriucht, namelijk de eerste kritische editie met een Engelse vertaling: 'Frisian Land Law. A Critical Edition and Translation of the Freeska Landriucht'.

It boek is nu al te koop, en is ook beschikbaar als een open access E-book (gratis te downloaden). 

 

Boekpresentatie

Het eerste exemplaar wordt op maandag 8 mei aangeboden aan prof. dr. Jan Willem Sap. Sap is als rechtsgeleerde verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, maar is ook de kleinzoon van prof. dr. Klaas Fokkema, hoogleraar Fries, die in 1967 plotseling overleed terwijl hij nog aan het werk was aan een editie van Freeska Landriucht. Het was al gekomen tot een eerste drukproef van uitgeverij Martinus Nijhoff, die de serie 'Oudfriese Taal- en Rechtsbronnen' verzorgde.

De nieuwe editie, die nu eindelijk een feit is, is uitgebracht bij de internationale uitgeverij Brill, in de serie Medieval Law and Its Practice. Het is prettig te weten dat Martinus Nijhoff inmiddels een imprint is geworden van Brill.

 

Programma

Datum: Maandag 8 mei 2023
Tijd: 14.30-17.00
Locatie: Tresoar, Boterhoek 1, 8911 DH Leeuwarden

14.30 uur: Inloop
15.00 uur: Korte voordrachten

* Onderzoeksgroep Pastei, ‘De vroegste bezitters van Freeska Landriucht’
* Dr. Oebele Vries, ‘Freeska Landriucht in de politieke context van zijn tijd’
* Dr. Han Nijdam ‘Over de inhoud van Freeska Landriucht’
* Prof. dr. mr. Hylkje de Jong ‘De glossen in Freeska Landriucht’

16.00 uur: Aanbieding van het eerste exemplaar van Frisian Land Law: A Critical Edition and Translation of the Freeska Landriucht aan prof. dr. Jan Willem Sap.

Aansluitend: receptie

Wij horen graag of u bij de presentatie aanwezig bent. E-mailen kan naar baly@fryske-akademy.nl.