Spring naar hoofd-inhoud

Nieuw in de literaire Iduna Rige: 'De Winskhoed fan Fortunatus'

Voor het eerst is de verhalencyclus ‘De Winskhoed fan Fortunatus’ van Waling Dijkstra (1821-1914) in boekvorm verschenen. Abe de Vries, gastonderzoeker bij de Fryske Akademy, bracht de verhalen in een ietwat gemoderniseerde Friese spelling bij elkaar en verzorgde ook de vertaling naar het Nederlands en een inleiding op het werk. Het boek is de dertiende uitgave in de literaire Iduna Reeks (Iduna Rige) van de Fryske Akademy (Akademy-nummer 1140) en wordt uitgegeven door uitgeverij DeRyp.

Abe de Vries presenteerde zijn boek in Spannum op 2 juni 2023. Maar liefst vier Waling Dykstra’s kregen uit handen van Abe de Vries een eerste exemplaar van 'De Winskhoed fan Fortunatus': drie toneelspelers die in het openluchtspel 'Wat bisto leaflik' Waling Dykstra spelen en één ' echte ' Waling Dijkstra, een familielid van de schrijver Waling Dijkstra. Op de website van DeRyp kunt u een uitgebreid verslag vinden. Ook is daar de toespraak te lezen die Abe de Vries bij de boekpresentatie heeft gehouden. 

 

Over de Iduna Rige

De Redaksje Literêre Rigen verzorgt de uitgaven in diverse Literaire Reeksen van de Fryske Akademy, bijvoorbeeld de Magnus Reeks voor Middelfriese teksten, de Holder Reeks voor twintigste-eeuwse teksten, de serie Mensen en Boeken foar bio- en bibliografische geschriften en de Iduna Reeks voor negentiende-eeuwse teksten. De Redactie Literêre Rigen werkt nauw samen met het Letterkundig Netwerk (het voormalige Literair-Historisch Werkverband ), dat zich bezighoudt met het bestuderen van de literatuur en literatuurgeschiedenis van Friesland. Deze uitgave, bezorgd en ingeleid door Abe de Vries, is het dertiende boek in de Iduna Rige.

De laatste drie publicaties in de Iduna Reeks waren:

Meer titels in de Literêre Rigen vindt u in dit overzicht.