Spring naar hoofd-inhoud

Speciale editie van DIALECTOLOGIA over dialectclassificatie van talen in Europa

In samenwerking met de collega's van de University of the Basque Country (Baskenland) en de Slovenian Academy of Sciences and Arts (Slovenië) werkt prof.dr. Hans Van de Velde (Fryske Akademy/ Universiteit Utrecht) aan het DIACLEU-projekt: Dialect Classifications of Languages in Europe

Het doel van dit project is het publiceren van een volledig, actueel en historisch overzicht van dialectclassificaties van de in Europa gesproken endogene talen. Hierin worden alle classificaties verzameld die tot nu toe voor deze talen zijn gepubliceerd en dit maakt ze daarmee toegankelijk voor een internationaal publiek. Elke paper is geschreven volgens een bepaalde structuur, zodat vergelijkend onderzoek mogelijk is.

Het eerste resultaat van het DIACLEU-projekt is nu verschenen: een speciale uitgave van het open access tijdschrift DIALECTOLOGIA, onder redactie van het DIACLEU-onderzoeksteam: Gotzon Aurrekeotxea, Ariane Ensunza, Jožica Škofic en Hans Van de Velde. Dit is de eerste van in totaal vier speciale edities van DIALECTOLOGIA over dialectclassificaties van talen in Europa.

In het eerste nummer staan artikelen over het Baskisch, Fins, Gallo-Romaans, Groenlands, Iers, Italiaans, Luxemburgs, Noors en Welsh. In een latere editie komt ook het Fries aan de beurt, in een artikel dat geschreven wordt door prof.dr. Arjen Versloot (Rijksuniversiteit Groningen / Universiteit van Amsterdam). 

Hans Van de Velde heeft ook meegeschreven aan de inleiding bij het themanummer van DIALECTOLOGIA. U kunt het hier lezen.