Spring naar hoofd-inhoud

Waar komt 'Tsiis' vandaan?

Gedeelte over veeteelt uit een wetstekst uit de middeleeuwen. Bron: Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel Xb 4827 f. 17r

Historisch taalkundige dr. Alex Kerkhof geeft op zaterdag 7 oktober 2023 een lezing in het kader van het Weekend van de Wetenschap: 'Waar komt 'Tsiis' vandaan?' Wat leert de oorsprong van Friese landbouwwoorden ons over het verre verleden? 

Boerderijwoorden zijn vaak erg oud. Maar wist je ook dat sommige woorden al 7000 jier bestonden en soms van verre landen naar Fryslân zijn gebracht? In deze lezing verkennen we wat de oorsprong van de Friese en Nederlandse landbouwwoorden ons vertelt over het boerderijleven in het verleden.

Weekend van de Wetenschap
De lezing van Alex Kerkhof is onderdeel van een groter programma op zaterdag 7 oktober. Zo zijn er diverse activiteiten in het Beursgebouw, dBieb en bij Grendel Games. Kijk hier voor een overzicht van activiteiten of download het blokkenschema. Naast deze dag in Leeuwarden, worden er in het weekend van 7 en 8 oktober honderden activiteiten door heel Nederland georganiseerd bij bedrijven, universiteiten, bibliotheken enz. Iedereen van jong tot oud(er) kan zo op toegankelijke wijze kennismaken met de wereld van wetenschap en technologie. 

In het kort - lezing dr. Alex Kerkhof 'Waar komt 'Tsiis' vandaan'?

  • Waar: Beursgebouw Campus Fryslân, Wirdumerdyk 34, 8911 CE Leeuwarden
  • Wanneer: zaterdag 7 oktober 2023, van 11.00-11.45 uur
  • Toegang: gratis
  • Taal: Nederlands


Meer informatie: