Spring naar hoofd-inhoud

Van de Velde, prof. dr. H. (Hans)

senior onderzoeker

Spesjalismen

sociolinguïstiek; taalvariatie en taalverandering; meertaligheid; fonetiek; taalbeleid

 

Biografie

Hans Van der Velde (Zele, 1969) kreeg tijdens zijn studie in Gent belangstelling voor dialectologie en sociolinguïstiek. Hij liet zich verder scholen in het onderzoek naar taalvariatie en taalverandering in Nijmegen, waar hij in 1996 promoveerde op een proefschrift over uitspraakveranderingen in het Nederlands. In 1997 keerde hij terug naar België om te gaan werken als lector Nederlands op de Université Libre de Bruxelles. Daar breidde hij zijn onderzoeksterrein uit met taaltoetsing en taalverwerving. In 2002 werd hij docent-onderzoeker Sociolinguïstiek in Utrecht, waar hij een belangrijke rol speelde in de uitbouw van de samenwerking met China en coördinator was van een masterprogramma.

In november 2014 trok hij verder noordwaarts om senior-onderzoeker Sociolinguïstiek aan de Fryske Akademy te worden. Als lid van het management team is hij er bezig met het uittekenen van een nieuwe onderzoeksagenda, de uitbouw van de onderzoeksfaciliteiten, het verwerven van onderzoeksprojecten en de nationale en internationale samenwerking. Zijn eigen onderzoek spitst zich vooral toe op de uitspraak van het Fries en Nederlands in Fryslân, de evaluatie van variatie en de ontwikkeling van de experimentele sociolinguïstiek.

Van de Velde is daarnaast bestuurslid van de Stichting Nederlandse Dialecten (SND), coördinator van het Europees-Chinese netwerk ILCI (Industrialization, Language Contact and Identity Formation in China and Europe), redacteur van n/f (tijdschrift voor de neerlandistiek in Franstalig België en Frankrijk), redactielid van Taal en Tongval en Dutch Journal of Applied Linguistics (DuJAL), gasthoogleraar aan de University of Pennsylvania (2002), de University of Florida (2006) en de Universiteit van Nanjing (2010 en 2015).

 

Publicaties (selectie)

Van de Velde, H. 1996. Variatie en Verandering in het Gesproken Standaard-Nederlands. (1935-1993). Nijmegen: KUN.

 

In de media

Hans Van de Velde, Tijd voor een nieuw Fries taalbeleid, Leeuwarder Courant, 18 juny 2016.

Drie dagen lang praten over de letter R, Radio 538, 19 maaie 2016.

'De 'r' van een briesend paard, die hebben wij niet', NOS Radio 1, 18 maaie 2016.

Maria del Grosso, Akademy zet Vlaming op het Fries, Leeuwarder Courant, 20 desimber 2014.