Spring naar hoofd-inhoud

Geschiedenis van Jirnsum centraal in lezing Symen Schoustra

De Fryske Akademy bestaat 85 jaar. Het Genealogisch Werkverband van de Fryske Akademy organiseert daarom, samen met de Fryske Rie foar Heraldyk, een middag over de geschiedenis van het dorp Jirnsum. Op zaterdag 28 oktober geeft historicus Symen Schoustra in café De 2 Gemeenten in Jirnsum twee lezingen: over de naam Scarwier en de geografische historie van de grietenij Raerderhim, en over de Jirnsumer zuivelfabriek. Heraut Jelle Terluin van de Fryske Rie foar Heraldyk komt langs om te vertellen over de vlag en het wapen van Jirnsum. De lezingen beginnen om 13:30 uur, de toegang is gratis.

 

Boer Scarwier

De eerste lezing van Schoustra heeft de titel ‘Geografische zoektocht naar Scarwier’. Meinert Formers Scarwier trouwde rond 1540, een eeuw voor het begin van de eerste officiële boerderijenadministratie met daarin de namen van eigenaren en gebruikers (de Stemkohieren). Bekend is dat Scarwier boer was in Raerd of omgeving, maar niet op welke boerderij. Schoustra vertelt tijdens deze presentatie over het in kaart brengen van mogelijke locaties, het nalopen van de hypotheses, het puzzelen met kleine stukjes informatie en uiteindelijk het aanwijzen van de plek waar Meinert Formers Scarwier boer was. Dit verhaal gaat niet zozeer over genealogie, maar vooral over de geografische historie van de grietenij Raerderhim.

 

Jirnsumer zuivelfabriek

De tweede lezing gaat over de oprichters van de Jirnsumer zuivelfabriek. De boterfabriek van Jirnsum werd opgericht in 1888 en het bijzondere is, dat een groep boeren dat helemaal zelf geregeld heeft. Deze boeren waren ook allemaal familie van elkaar. De lezing van Schoustra beslaat ruwweg de periode van de oprichting tot en met het 25-jarig jubileum, met daarbij veel aandacht voor de familierelaties.

 

Over Symen Schoustra

Symen A. Schoustra (1954) doet historisch onderzoek naar de geschiedenis van Jirnsum. Hij schrijft artikelen over het dorp en onderhoudt de website www.irnsum.nl. Op dit moment werkt Schoustra aan een online geografische database van boerderijen in het 'Beneden Boorne Gebied'. Deze zogenaamde 'Lytse Greidhoeke' is het kleigebied van grofweg Raerd tot Aldeboarn.

 

Over de Fryske Akademy

De Fryske Akademy doet, deelt en faciliteert wetenschappelijk onderzoek naar de Friese casus in internationaal en multidisciplinair perspectief. De focus ligt daarbij op taal en meertaligheid, geschiedenis en erfgoed, de mens en zijn omgeving en de ontwikkeling van digitale infrastructuren, het liefst in dwarsverband en in comparatief perspectief. In 2023 bestaat de Fryske Akademy 85 jaar.

De werkverbanden en studiekringen van de Fryske Akademy fungeren als platform voor burgerwetenschap en als ontmoetingsplek voor kennisuitwisseling op onderzoeksgebieden zoals genealogie, archeologie, letterkunde en maritieme geschiedenis.

 

In het kort

  • Datum: zaterdag 28 oktober 2023
  • Plaats: Café De 2 Gemeenten, Grousterdyk 1, 9011 WK, Jirnsum
  • Tijd: inloop 13:00 uur, aanvang 13:30 uur
  • Toegang: gratis
  • Voertaal: Frysk

U bent van harte welkom!