Spring naar hoofd-inhoud

Lezing Martha Kist over Jouster familie Evertsz

Martha Kist

Martha Kist

De Fryske Akademy bestaat 85 jaar. Het Genealogysk Wurkferbân van de Fryske Akademy organiseert daarom, samen met de Fryske Rie foar Heraldyk, een middag over genealogie in ‘t Haske in Joure. Op zaterdag 3 februari houdt historicus en genealoog Martha Kist daar een lezing over de Jouster familie Evertsz. Heraut Jelle Terluin van de Fryske Rie foar Heraldyk komt langs om te vertellen over de vlag en het wapen van Joure. De lezing begint om 13:30 uur, de toegang is gratis.

 

De familie Evertsz

In 1811 neemt de Arend Everts, koopman te Joure, de familienaam Evertsz aan voor zichzelf en zijn acht kinderen. In haar lezing zal Martha Kist dieper ingaan op de geschiedenis van deze Jouster familie. Welke plaats nam de familie Evertsz in binnen de vlek Joure tijdens de Napoleontische periode en wat was de achtergrond van deze familie?

Kist zal ook ingaan op het leven van een aantal kinderen en kleinkinderen uit het gezin Evertsz en hun maatschappelijke positie binnen Friesland. Hierbij worden verbanden gelegd met het culturele leven van de bourgeoisie tijdens de eerste helft van de achttiende eeuw. Ook hun verbondenheid aan het Kruis- of Doumaleen in Aldeboarn komt ter sprake.

Een aantal klein- en achterkleinkinderen van Arend Evertsz en andere aanverwanten bleef in of rondom Joure wonen, met onder andere de familienamen Boonstra, Brouwer, Glasz, De Haan en Risselada. Andere nazaten vlogen uit naar het westen van ons land en zelfs naar Nederlands-Indië. Tegenwoordig is de familie in mannelijke lijn uitgestorven.

 

Over Martha Kist

Martha Kist (Wolvega, 1964) studeerde geschiedenis en mediëvistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2002 is zij als collectievormer verbonden aan Tresoar, literatuurmuseum, archief en bibliotheek van Fryslân. Daarnaast heeft zij een eigen bedrijf, Mensenvantoen, voor historisch en genealogisch onderzoek en beeldredactie.

 

Over de Fryske Akademy

De Fryske Akademy doet, deelt en faciliteert wetenschappelijk onderzoek naar de Friese casus in internationaal en multidisciplinair perspectief. De focus ligt daarbij op taal en meertaligheid, geschiedenis en erfgoed, de mens en zijn omgeving en de ontwikkeling van digitale infrastructuren, het liefst in dwarsverband en in comparatief perspectief. In 2023 bestaat de Fryske Akademy 85 jaar.

De werkverbanden en studiekringen van de Fryske Akademy fungeren als platform voor burgerwetenschap en als ontmoetingsplek voor kennisuitwisseling op onderzoeksgebieden zoals genealogie, archeologie, letterkunde en maritieme geschiedenis.

 

In het kort

  • Lezing Martha Kist – ‘De familie Evertsz uit Joure,  een familie uit de middenklasse’
  • Datum: zaterdag 3 februari 2024
  • Plaats: ‘t Haske, Vegelinsweg 20, Joure
  • Voertaal: Frysk
  • Tijd: inloop 13:00 uur, aanvang 13:30 uur
  • Toegang: gratis

 

U bent van harte welkom.